Eurovaalien äänestyspäivä on sunnuntaina 9.6.2024 ja pian siis tiedämme mihin suuntaan Unionin laiva kääntyy seuraavaksi viideksi vuodeksi. Vaalien lopputulos tulee vahvasti vaikuttamaan Euroopan ilmastopolitiikkaan ja energiaturvallisuuteen, ja tästä syystä oma ääni kannattaa näissäkin vaaleissa ehdottomasti käyttää.
Eurovaalien asetelmat ovat mielenkiintoiset, sillä oikeistopuolueille povataan vaalivoittoa perinteisten Unionin tukipilareiden eli Euroopan kansanpuolueen (EPP), Sosialistien ja demokraattien (S&D), Uudistuva Eurooppa -ryhmän (RE) ja Vihreiden (G/EFA) kustannuksella. Myös parlamentin vasemmistoryhmä (GUE/NGL) näyttäisi olevan menettämässä paikkoja. Muutokset eivät välttämättä vaikuta valtavan suurilta, sillä Identiteetti ja demokratia -ryhmälle (ID) ennustetaan 10–15 paikan lisäystä ja Konservatiivit ja reformistit -ryhmälle (ECR) 10–20 paikan lisäystä. Nämä voivat kuitenkin keikauttaa 720 hengen parlamentin voimasuhteet merkittävällä tavalla uusiksi, jos keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolue päättää ryhtyä yhteistyöhön laitaoikeiston kanssa.
Tuulivoimalle ja uusiutuvalle energialle ylipäätään tällainen muutos olisi haitallinen. Laitaoikeiston puolueet ovat perinteisesti vastustaneet uusiutuvan energian lisäämistä ja ilmastotavoitteita. Vaikka EPP ei edes päättäisi lähteä yhteistyöhön laitaoikeiston kanssa, on sen kuitenkin otettava sieltä tuleva haaste huomioon politiikassaan. Näin ollen uusiutuvaan energiaan myönteisimmin suhtautuvien puolueiden painoarvo pienenee ja ne saavat neuvoteltua huonompia kompromisseja EPP:n kanssa.
Miltä sitten näyttää Suomen tilanne – ketkä ovat tulevat 15 europarlamentaarikkoa?
Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta eurovaaleissa yhteen paikkaan vaaditaan sen verran suuri ääniosuus, että mahdollisuuksia oikein arvaamiseen on. Tässä siis minun veikkaukseni. Kokoomus (EPP) voittaa vaalit ja asiantuntijat povaavat sille neljää paikkaa. SDP (S&D) on viime aikoina ollut kovassa nousussa mielipidemittauksissa, mutta eivät yleensä loista eurovaaleissa, joten heille kolme paikkaa. Perussuomalaiset (ECR) pitävät kaksi paikkaansa, samoin Keskusta (RE). Vihreät (G/EFA) menettävät yhden paikan ja kamppailevat kovasti toisen paikan pitämisestä. Vasemmisto (GUE/NGL) on nostamassa kannatustaan, mutta jää nähtäväksi riittääkö se toiseen paikkaan. Viimeisestä paikasta kamppailevat RKP (RE), jolla paikka on ollut, sekä vaaliliitto, jonka muodostavat Kristillisdemokraatit (EPP) ja Liike Nyt.
Lopuksi en malta olla tässä yhteydessä kirjoittamatta vähän myös USA:n marraskuisista presidentinvaaleista. Siellähän tilanne on erittäin tasainen ja todennäköisyys Donald Trumpin palaamiselle valtaan on melko suuri. Trump on kertonut vastustavansa tuulivoimaa ja hän levittää avoimesti harhaanjohtavaa tietoa tuulivoimasta. Trumpin voitto tietäisi pahaa myös globaalille ilmastopolitiikalle, sillä hän todennäköisesti irrottaisi USA:n jälleen Pariisin sopimuksesta ja heikentäisi muutenkin kaikin tavoin kansainvälisiä ponnistuksia ilmastonmuutoksen vastustamiseksi. Siitä tuskin seuraisi hyvää myöskään Euroopan uusiutuvalle energialle.
Eurovaalien äänestysprosentti on ollut perinteisesti heikohko, vaikka EU:ssa linjataan meille kaikille hyvin tärkeistä teemoista. Sinäkin voit vaikuttaa ja oma ääni kannattaa eurovaaleissa käyttää turvallisen ja puhtaan energiantulevaisuuden puolesta, jos näiden asioiden edistämiseen haluat tulevaisuudessa Eurooppaa kannustaa.
STY:n eurovaaliviestit löydät verkkosivuiltamme