Ensi heinäkuussa tuhannet keltaiset polkupyörät kääntävät eturenkaansa kohti Pariisia. Mukana polkee myös uusiutuvan energian parissa työskenteleviä tuttuja kasvoja. Ennen matkaan lähtöä on kuitenkin runsaasti työtä, jossa yritysten rooli on merkittävä.
Team Rynkeby on eurooppalainen hyväntekeväisyysprojekti, jossa vuosittain noin pari tuhatta pyöräilijää yhdeksästä eri maasta polkee Pariisiin. Tanskalaislähtöinen projekti on aloitusvuodesta 2002 lähtien kerännyt yhteensä yli 100 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.
Suomesta mukana on 8 joukkuetta ja yli 200 pyöräilijää, jotka keräävät varoja lasten syöpien tutkimusta rahoittavalle Lasten syöpäsäätiö Aamulle, sekä syöpään sairastuneiden lasten perheitä tukevalle Sylvalle. Caverion Uusituvan Energian Palveluiden kehityspäällikkö Kimmo Kaappola oli jo mukana kaudella 2023-24 Oulun joukkueessa.
”Hain mukaan heti kun kuulin, että pyöräilyllä on tarkoituksena kerätä rahaa syöpää sairastaville lapsille. Erittäin positiivisena lisänä oli, että hankkeessa pystyi haastamaan itsensä ja kohottamaan kuntonsa. Kokemus oli niin positiivinen, että olen kaudella 2024-25 mukana Oulun joukkueessa tällä kertaa toisena kapteenina. Tulevalla kaudella Oulu on Suomen suurin joukkue yhteensä 40 ajajalla”, kertoo Kaappola.
Team Rynkebyn houkutus on edelleen vahva, vaikka muistoissa ovat yhä viime kauden haasteet. ”Kokemus oli kokonaisuutena erittäin positiivinen, vaikka ajoimmekin Euroopassa useita päiviä kaatosateessa ja saimme päällemme edellä pyöräilevän takarenkaan kuravedet!”
Suomen uusiutuvat ry:n aurinkovoimasta vastaava edunvalvontapäällikkö Klaara Tapper on lähdössä matkaan ensimmäistä kertaa. Hänen edustamansa Järvi-Suomen joukkue on monipaikkainen: pyöräilijöitä asuu niin Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa kuin Imatrallakin.
”Monta vuotta Team Rynkeby on ollut haaveissa, ja viimein sain kerättyä rohkeuden hakea mukaan. Jos on tilaisuus yhdistää pyöräilyharrastus ja pienten potilaiden auttaminen, niin mikäpä sen parempaa. Myös yhdessä tekeminen ja itsensä haastaminen motivoivat”, Tapper kertoo.
Yritykset ovat keskeisessä roolissa
Projekti vaatii osallistujilta sitoutumista. Syksyn ja talven tärkeimmät painopisteet liittyvät varainhankintaan ja sponsorien etsimiseen. Merkittävä osa lahjoitettavista varoista saadaan sponsoreiksi ryhtyviltä yrityksiltä.
”Yritysten, niin paikallisten kuin valtakunnallistenkin, panos on ratkaisevan tärkeä. Viime kaudella keräsimme yli 700 000 euroa suomalaiselle syöpätutkimukselle sekä vakavasti sairaiden lasten ja heidän perheidensä tukemiseen”, kertoo Kaappola.
Yritykset voivat tulla mukaan erilaisilla sponsoritasoilla, joilla saa eritasoista näkyvyyttä. Näkyvyyttä saadaan mm. sponsorien logoilla ajoasuissa ja huoltoautoissa. Lisäksi Rynkeby-joukkueilla on erittäin aktiiviset some-tiimit, jotka tuovat esille niin yhteistyökumppaneita kuin itse hanketta.
Sponsoroinnin mahdollisuuksia on lukuisia. Esimerkiksi kultatason sponsoroinnilla saa logot sekä huoltoautoihin että tiimin pyöräilijöiden ajoasuihin. Se on yksi suosituimmista tukemisen muodoista.
”Myös yksittäisillä lahjoituksilla on suuri arvo. Pienempiä lahjoituksia voi tehdä OmaSylvan kautta Mobilepaylla. Lisäksi Rynkeby-tiimit järjestävät pitkin kevättä tapahtumia ja tempauksia, joihin kannustamme lähtemään mukaan. Näitä ovat mm. Koulujuoksu-tapahtumat sekä Spin of Hope -sisäpyöräilytapahtumat”, sanoo Tapper.
Pitkäjänteinen projekti
Vaikka matkan taittaminen pyörällä Pariisiin reilun viikon aikana on fyysisesti rankka suoritus, ei projektiin mukaan lähteminen vaadi huippu-urheilijan taustaa. Kuntoa rakennetaan pitkäjänteisellä harjoittelulla.
”Syksy on startannut peruskuntoharjoittelun merkeissä. Käymme viikoittain spinningissä ja viikonloppuisin on pitkä, noin kolmen tunnin kävely- tai sauvakävelylenkki. Lisäksi kukin tiimiläinen huolehtii riittävästä arkiliikunnasta, voimaharjoittelusta kuntosalilla sekä tietenkin tasapainoisesta ravinnosta ja levosta. Harjoittelun määrää ja intensiteettiä lisätään vähitellen, ja keväällä maan sulaessa hypätään tositoimiin maantielle”, kuvailevat Kaappola ja Tapper.
Team Rynkebyn matkassa pyöräilee monimuotoinen joukko. Nuorimmat osallistujat ovat parikymppisiä opiskelijoita, varttuneimmat jo eläkeiän ylittäneitä. Motivaatio ja sitoutuminen projektiin ratkaisee.
”Pyöräilytaustasta on hyötyä, mutta on joukkueessamme myös jäsen, joka ei kuulemma ole eläissään koskenutkaan maantiepyörään. Ja juuri hän vetää kaikkein rajuimmat yhteistreenit!”, Tapper kertoo.
Aivan omin päin pyöräilijät eivät kuitenkaan suuntaa Pariisia kohti. Matkalla Euroopan läpi pyöräilijöiden rinnalla kulkee huoltotiimi, joka vastaa muonituksesta ja auttaa pyöräilykaluston teknisissä haasteissa.
Uusiutuvat-lehti seuraa ensi kesänä energisen kaksikon matkaa kohti Pariisia.