Nykyisissä korkeissa tuulivoimaloissa työskennellään usein haastavissa olosuhteissa, kaukana asutuksesta ja pelastustoiminnan ulottumattomissa. Wind Controller Oy haluaa olla mukana ratkaisemassa erityisten työskentelyolosuhteiden mukanaan tuomia turvallisuushaasteita älyvaateteknologian ja etävalvonnan avulla. Teknologia mahdollistaa työturvallisuuden kohentamisen parantamalla tilannetietoisuutta, kommunikaatiota sekä työskentelyolosuhteiden mittaamista älykkäiden ratkaisujen avulla.
Juhan kypärän lipan alapinnassa alkaa vilkkua punainen valo ja kypärä alkaa väristä. Hihaan upotettu älypuhelimen näyttö valkenee ja yläreunaan ilmestyy viesti: “MAN DOWN, Matti, impact, 145BPM”. Hän kiirehtii tikkaille ja katolle ylös kutsuen Mattia kahdesti radiolla. Lopulta hän vastaa: “kaikki okei, kompastuin ja löin kypärän vähän lattiaan”. Valkoinen ledi kypärän lipassa välähtää. Juha vilkaisee hihansa älypuhelinta. “Tuuli on kohta liian kova, siirrytään sisälle jatkamaan”, Juha sanoo radioon.
Valvomossa on myös huomattu tilanne. Kartalla välkkyy punaisena symboli Juhan ja Matin työmaalla. Matin syke on koholla. Vieressä lukee “MAN DOWN”. Ruudulla on paljon muutakin dataa. Säädata kertoo lännestä olevan tulossa voimakasta tuulta ja sadetta. Kypärä on ottanut vastaan 78 joulen iskun, ja syke on korkealla. Myös Juhan hengitys on kiihtynyt. Valvomosta lähetetään viesti, jossa tiedustellaan tilannetta. 10 sekuntia myöhemmin Juha kuittaa hihassa olevasta näytöstä kaiken olevan kunnossa. Kenellekään ei sattunut mitään suurempaa.
Jo kymmenen vuoden ajan älyvaateteknologialle on ennustettu merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisellä tasolla. Tietoliikenne- ja sensoriteknologia alkaa olla tarpeeksi kehittynyttä, jotta vaatteista voidaan tehdä aidosti älykkäitä. Wind Controller on viiden muun yrityksen kanssa mukana kehittämässä vaateteknologiaa VTT:n Smart Clothing 2.0 -hankkeessa, jonka tarkoituksena on tuoda kansainväliselle markkinoille jotain täysin uutta. Projekti on osa TEKES:in Research Benefit hanketta, jossa jo aiemmin kehitetyistä teknologioista luodaan käytännön sovelluksia markkinoiden käyttöön.
Smart clothing 2.0 -hankkeessa yritykset luovat omiin tarpeisiinsa älyvaatetuotteita ja -palveluita sekä tuottavat tutkimustietoa ja -tuloksia. Hankkeessa pyritään tunnistamaan käyttäjien tarpeita ja kartoittamaan minkälaisia sovelluksia teknologialla voidaan toteuttaa. Lisäksi halutaan rakentaa yhteistyöverkostoa erityisosaamisen hyödyntämiseksi.
Lisäturvaa teknologiasta
Wind Controller kehittää teknologiaa asiantuntijuuttaan hyödyntäen työturvallisuuden kehittämiseksi tuulivoimalaitosten huolto- ja asennushenkilökunnalle yhteistyössä VTT:n tuulivoimatiimin kanssa. VTT:n vetämän tutkimushankkeen ympärillä on myös viisi muuta yrityshanketta, joita vetävät Suunto, Savox, Inkron ja Reima.
Mahdolliset käyttötarkoitukset osoittavat ennakkoluulottomuutta älyvaatteiden kehittämisessä. Suunnittelupöydällä on käynyt useita erilaisia ideoita muun muassa paikannus-, korkeus-, kiihtyvyys-, lämpötila-, ilmanlaatu- ja sydämen syketietojen keräämiseksi. Teknologialle on myös toiminnallisia visioita: älyvaate voisi tarpeen mukaan lämmittää tai viilentää kantajaansa esimerkiksi avaamalla ja sulkemalla tuuletusaukkoja.
Teknologia tekee mahdolliseksi huoltohenkilökunnan ja työympäristön seurannan sekä tietojen välittämisen seurantajärjestelmä SCADAan. Teknologian myötä valvomo-, asennus- ja huoltohenkilökunta ovat jatkuvasti tilanteen tasalla tehden työolosuhteista entistä turvallisempia osana kattavaa työturvakoulutusta.