Viime kevättalvella kiinnostuin Tuulivoimayhdistyksen hallituspaikasta. Halusin itselleni jotain uutta varsinaisen työni ohelle ja tuntui myös siltä, että minulla oli tarvittava aikaa hallitustyöhön. Minulla oli suuri mielenkiinto saada selville mitä yhdistyksessä tapahtuu, miten sitä johdetaan ja mihin sen resursseja sekä jäsenmaksuja käytetään.
Päästäkseni selville kaikista näistä kysymyksistä päätin kääriä hihani ja lähestyin tuttuja jäsenyrityksiä hattu kourassa: en pyytääkseni rahaa vaalikampanjaan, vaan saadakseni tukea vuosikokouksen äänestykseen. Sain vaalissa tarvittavat äänet ja nyt hallituksessa on vierähtänyt kohta ensimmäinen kokonainen vuosi.
Asioihin sisään pääseminen ottaa aina oman aikansa. Koska STY:n hallitus kokoontuu noin kuukauden välein, niin ensimmäiset kuukaudet menivät itsellä vähän opetellessa. Minulla oli ennakkoon moneen asiaan aika voimakkaita mielipiteitä. Ajattelin kuitenkin, että parempi tutustua asioihin rauhassa ennen kuin alkaa toisia neuvomaan. Nyt huomaan, että epäluuloni ovat osittain johtuneet tiedon puutteesta. Ymmärsin myös, että omien mielipiteiden esittämisen sijaan on parempi keskittyä kannustamaan hyvin tehtyä työtä ja ottaa itse aktiivinen rooli niiden asioiden kehittämisessä, joissa on vielä parantamisen varaa.
Yhdistyksessä tehdään todella hyvää työtä vaikuttamisen, lobbauksen suhteen ja yhdistyksen toteuttama viestintä on aktiivista. Lisäksi eri valiokunnat tekevät arvokasta työtä monien alaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Vuoden aikana järjestettävät seminaarit, jäsenillat ja muut tapahtumat ovat todella ammattitaitoisesti toteutettuja. Parannettavaa on vielä yhteydenpidossa jäsenyrityksiin ja tiedonvälitys nojaa turhan paljon jäsenten omaan aktiivisuuteen. Olen huomannut, että jäsenyys tuo mukanaan todella paljon etuja sekä lisätietoa ajankohtaisista asioista, mutta se vaatii myös omaa aktiivisuutta jäsenyrityksiltä.
Syksyn aikana olemme käynnistäneet jäsenhankintakampanjan sekä uudistaneet hallituksen ja puheenjohtajan valintatavan vastamaan paremmin nykyajan vaatimuksia. Jäsenhankintakampanjassa on ollut myös se hyvä puoli, että olemme joutuneet katsomaan peiliin ja miettimään vastauksia kysymyksiin, että miten yritykset hyötyvät STY:n jäsenyydestä ja miten voimme palvella jäsenyrityksiä paremmin. Näistä asioista tullaan myös keräämään palautetta jäsenyrityksiltä, jotta toimintaa osataan kehittää jatkossa oikeaan suuntaan.
Vaikka alamme elää Suomessa vaikeita aikoja kilpailutuskierroksia odotellessa, niin rohkaisevaa on se, että tuulivoimasta on tullut edullisin tapa rakentaa uutta sähköntuotantokapasiteettia. Ruotsissa ja Norjassa uusia projekteja rakennetaan kovaa vauhtia, vaikka niille myönnettävä vihreä sertifikaatin tuki on hyvin mitätön. Pidemmässä juoksussa tuulivoima-ala tulee olemaan voittajien joukossa ja sitä tullaan Suomeen rakentamaan paljon kotimaamme hallituksen toimista huolimatta. Varmasti meillä tullaan näkemään innovatiivisia rahoitusratkaisuja hankkeiden toteuttamiseksi ja olkaamme niistä iloisia. Ala ja yhdistys voivat sitä paremmin, mitä enemmän megawatteja Suomeen rakennetaan.