ELY-keskus tarkentaa vaatimuksiaan, ja tuulivoimahankkeen liikenteelliset vaikutukset on oltava selvitettynä aiempaa yksityiskohtaisemmin jo YVA- ja kaavavaiheessa. Voimaloiden pääkomponenttien kuljetuksille on löydyttävä potentiaalinen reitti vaikutusalueen satamista. Reitti ei ole potentiaalinen, jos siellä on yksikin ylivoimainen este. Sellainen voi olla esimerkiksi painorajoitettu tai liian kapea silta, liian matala alikulkusilta, muuntamon kuljetukselle liian pieni tien kantavuus tai voimala-alueelle suunnitellun liittymätien vaikea tai mahdoton sijainti.

Elina Hassinen on Suomen johtavia erikoiskuljetusten asiantuntijoita ja toimii porilaisen perheyritys Vuorsola Oy:n varatoimitusjohtajana. Hänen mukaansa kuljetuksia yleensä pidetään ”pakollisena pahana” ja hän kokee itse ELY-keskuksen vaatimusten tiukennukset hyvänä asiana kaikille osapuolille.

”Puistoa ei synny ilman kuljetuksia. ELY-keskus antaa lupia, raameja ja pelisääntöjä, jotka ovat kuljetusyrittäjän näkökulmasta positiivinen asia. Saavutettavuutta tulisi miettiä jo varhaisessa vaiheessa. Komponentit tulevat meille maailman meriltä ja niille tarvitaan satama. Satamien saavutettavuudessa on eroja. Sopivan sataman täytyy olla tarpeeksi suuri ja soveltua isojen ja painavien komponenttien siirtämiseen, varastointiin ja lastaamiseen. Kriteerejä tulee lisäksi väylän syvyydelle ja nostokapasiteetille. Satamasta seuraava askel olisikin löytää optimaalinen kuljetusreitti satamasta kohteeseen”, Hassinen kuvaa kuljetuksien lähtötilannetta.

Hyvin suunnitteluilla erikoiskuljetuksilla voi säästää

”Maantieverkolle tehtävät toimenpiteet edellyttävät oikea-aikaista vuoropuhelua ja asioista sopimista tuulivoimatoimijan ja tienpitäjän välillä. Hanketoimijan onkin syytä ryhtyä selvittämään hankealueen saavutettavuutta tarpeeksi ajoissa, jotta vältytään hankkeelle, tienkäyttäjille tai tienpitäjälle koituvilta ongelmilta. Ennakointi on tarpeen, jotta kuljetusreiteillä selvitysten yhteydessä mahdollisesti havaitut ongelmat voidaan ratkaista ennen rakentamiseen ryhtymistä,” toteaa tienpidon asiantuntija Kaarlo Peteri Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

YVA-vaiheessa ELY-keskukselle riittää logistiikka-alan erikoisasiantuntijan tekemä niin sanottu desk top -suunnitelma optimaalisesta reitistä ja raportti tuulivoimapuiston saavutettavuudesta. ”Saavutettavuustarkastelu tulee tehdä siitä lähtökohdasta, että energiapuistoon on löydyttävä ainakin yksi mahdollinen reitti erikoiskuljetuksille. Hanke ei ole toteuttavissa, jos reittivaihtoehtoja ei löydy yhtään. Saavutettavuusselvityksessä tulisi myös tarkastella muita hankkeen aiheuttamien kuljetusten reittejä, esimerkiksi raskaan liikenteen osalta. Tuulipuiston rakentamisen aikaiset maa-aines- ja betonikuljetukset, erityisesti niiden suuri lukumäärä, ovat alemman tieverkon teille suuri rasite, vaikka ne eivät olekaan luvanvaraisia kuljetuksia”, Peteri painottaa.

Kuljetusten suunnittelu hyvissä ajoin on kaikkien hankkeessa mukana olevien edun mukaista. Oikaisu tai viivyttely ei yleensä tuo säästöjä.

”Komponentit ja lavat kasvavat kooltaan sekä painoltaan vuosi vuodelta. On suuri riski tuudittautua kolme vuotta sitten rakennetun naapurissa sijaitsevan tuulipuiston kuljetussuunnitelmaan”, Hassinen varoittelee. Myös tieympäristössä on voinut tapahtua suuriakin muutoksia.

Hankkeen kustannuksia voidaan myös laskea tarkemmin, jos reitti mitataan ja simuloidaan esimerkiksi siltojen ja ulottumarajoituksien osalta. Mahdollisia reitillä tarvittavia muutostöitä, kuten puuston poistoa ja liittymien levennyksiä voidaan mitoittaa ennakkoon. Myös kuljetuskalusto voidaan jo tässä vaiheessa optimoida.

”Esimerkiksi, jos komponentin osalta 100 000 kilon painoraja ylittyy, on otettava käyttöön erilainen kuljetuskalusto, jossa on useampia akseleita. Se puolestaan muuttaa lavetin kääntymisgeometriaa. Kuljetusreittiä voidaan testata etukäteen esimerkiksi siipisimulaattorilla. Joskus täytyy hieman ihmetellä, miksi itse voimala-alueen tiesuunnittelussa tehdään turhiakin mutkia. Voimalan osia kuljettavia, jopa 95 metriä pitkiä lavetteja avustetaan kauko-ohjauksella takana ajavasta autosta ja mutkan taaksehan ei voi nähdä puhumattakaan siitä, että kuorman kuljettaja näkisi mitä takana tapahtuu”, Hassinen hymähtää.

Maanrakentamisen ammattilaiset tekevät tiet voimala-alueelle, mutta hankesuunnittelijan on huomioitava uudet liittymät isommalta tieltä työmaalle. Liittymää ei aina voi sijoittaa parhaaseen paikkaan, sillä siihen vaikuttavat olemassa olevan tien liikennemäärät ja esimerkiksi riista-aidat.

Hassisen mukaan kuljetuksien ja puiston toteuttamisen kompastuskiveksi voi tulla yllättäen – muuntaja. Tuulipuistoa on voitu suunnitella jo hyvinkin pitkälle, ennen kuin mietitään miten muuntoasema ja muuntaja saadaan paikan päälle. Reitti tulisi selvittää jo esiselvitysvaiheessa. Hyvässä tilanteessa ollaan, jos reittejä löytyykin useampi ja voidaan valita paras mahdollinen, jolloin se vaikuttaa myös syntyviin kustannuksiin.

Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomen reittisuunnitelmat tuovat uusia haasteita

Tällä hetkellä tuulipuistoja rakennetaan uusille alueille, joiden teillä ei ole ennen kuljetettu voimaloiden osia. Rannikon tiestö on tuttua, mutta esimerkiksi Kainuun vaaroilla olevat jyrkät soratiet tuovat uudenlaista haastetta kuljetusten suunnittelulle. Myös maaperän kantavuus voi tulla vastaan eikä kuljetuksia voida tehdä kelirikon aikaan.

Kuljetusreitin varrelta joudutaan usein poistamaan puustoa jopa talojen pihapiiristä. Näistä päästään yleensä hyvään sopimukseen omistajien kanssa. Viranomaisten kanssa on suunniteltava teiden ja liittymäalueiden levennykset, liikennemerkkien siirrot ja sähköjohtojen alitukset. Hyväkin valtatie voi osoittautua umpikujaksi, jos edessä on liian matala tai kantavuudeltaan heikko silta.

”Nykyisellä maantieverkostolla on turhan paljon korjausvelkaa. Dokumentoimme tiestön kunnon myös etukäteen, jotta voimme todentaa, ettei vauriota ole aiheutunut meidän kuljetuksistamme. Soratie voi pahimmillaan olla kuin sianselkä eli päältä pyöreä ja sitä me lähdemme tasoittamaan CE-standardoidulla murskeella. Kuljetusvaikutukset voivat siis olla myös tiestön kuntoa parantavia”, Hassinen muistuttaa.

Erikoiskuljetuksiin liittyy joukko viranomaislupia. Lupaviidakosta osa kuuluu normaaliin hankekehittäjän työhön, osaan taas kannattaa hyödyntää konsulttia tai erikoiskuljetuksiin erikoistunutta yritystä. Reitin saatavuuden arviointi on syytä tehdä hankkeen alkuvaiheessa huomioiden myös muuntamoiden kuljetukset. Kuljetukset eivät lopulta ole vain välttämätön paha, sillä ennakoinnilla ja ammattitaitoisella suunnittelulla saadaan säästöjä ja se viimeinenkin ylivoimainen este voidaan yleensä ylittää.

Hyppää tuulivoimakuljetuksen kyytiin! ⤵️

Lue lisää:
Tuulivoimarakentaminen tienpitäjän näkökulmasta:
https://www.doria.fi/handle/10024/186659