Vastuullisuusraportoinnista saatavalla datalla on yritykselle muitakin hyötyjä kuin pelkkä raportointivelvoitteen suorittaminen. Tietoa laajasti hyödyntämällä on mahdollista tehdä tuloksekkaampaa liiketoimintaa, tehokkaampaa riskienhallintaa, luoda kilpailuetua ja sitouttaa henkilöstöä. Tärkeää on, ettei vastuullisuusraportointi jää vain johdon ja vastuullisuusasiantuntijan työksi, vaan kerätyn tiedon avulla tähdätään aidosti toiminnan jatkuvaan parantamiseen ja kestävään kehitykseen. Skarta Energy toimii hyvänä esimerkkinä, miten vastuullisuusraportointiin sitoutetaan koko organisaatio urakoitsijoineen ja saadaan yhdessä hyviä tuloksia.


Vastuullisuusraportointivaade lähtee usein omistajista ja yhtiöön sijoittaneista rahoittajista. Vastuullisuus ja sen mittaaminen on kuitenkin syytä juurruttaa koko henkilöstön selkäytimeen. Skarta Energy osallistui yhdessä omistajansa CapMan Infran kanssa ensimmäistä kertaa GRESB-arviointiin saavuttaen 84 pistettä ja viisi tähteä development asset -luokassa sekä ensimmäisen sijan vertailuryhmässään.

Vastuullisuusraportoinnin tiedot tarjoavat läpinäkyvyyttä ja auttavat yritystä viestimään vastuullisuustoimista. Vastuullisuustavoitteiden täyttämisestä kertominen parantaa yrityksen mainetta ja lisää sidosryhmien luottamusta. Myös työtyytyväisyys ja osaajien kiinnostus yritystä kohtaan voi kasvaa, kun nähdään, että se aidosti panostaa vastuullisiin käytäntöihin.

GRESB- maailmanlaajuinen raportointialusta

GRESB on erityyppinen ja -laajuinen alusta verrattuina muihin raportointityökaluihin. Se mahdollistaa, että validin datan keräämisessä puhutaan samoista asioista eri maissa. Maailmanlaajuisesti investointikohteita etsivät rahoittajat voivat paremmin verrata yritysten vastuullisuustoimia keskenään olipa kyseessä sitten pohjoismaalainen, eurooppalainen, kiinalainen tai intialainen yritys.

”GRESBin kansainvälisen viitekehyksen mukaisen raportoinnin avulla organisaatiosta saadaan läpinäkyvää ja vertailukelpoista dataa investoijille, jotka edellyttävät, että heidän sijoituskohteillaan on oltava vastuullisuusasiat riittävällä tasolla sekä myös resursseja datan keräämiseen – joko talon sisällä tai ulkopuolelta hankittuna”, Skarta Energyn HSEQ-päällikkö Anna Korhonen toteaa.

Vastuullisuusraportointi tuo esille alueet, joissa yritys voi parantaa suoritustaan, kuten hiilijalanjälki, energian ja veden kulutus, työolosuhteet tai eettiset hankintaketjut. ”Systemaattinen raportointi luo seurattavan rungon ja paremmat edellytykset oman toiminnan kehittämiseen. Datan avulla voimme tunnistaa kehityskohteita, joita voimme kuvata ESG-tiekartalla tai strategialla. Kunnossa oleva vastuullisuusraportointi ja -resurssit ovat myös eduksi, kun pyritään saamaan parempia laina- tai rahoitusehtoja”, Korhonen kertoo

ESG-raportointi kasvattaa kunnianhimoa vastuullisuustoimiin

On tärkeää, että ESG-raportointia (ympäristö, yhteiskuntavastuu ja hyvä hallintotapa) tehdään läpi koko hankintaketjun. Vastuu on aina tilaajalla. Saatu tieto auttaa myös tavoitteiden asettamisessa ja seurantamittareiden kehittämisessä.

”Tarvittavan datan kasaan saaminen on vielä paljon manuaalista, mutta teemme paljon yhteistyötä kaikkien eri urakoitsijoiden kanssa. Jo urakoiden kilpailutusvaiheessa arvioimme yrityksen raportointivalmiudet. Urakoitsijat, kuten omakin henkilökunta, sitoutuvat toimittamaan tarvittavia lukuja ja tekemään turvallisuushavaintoja työmailta. Tilannetta avittaa vastuullisuustietoisuuden kasvu ja kyllä urakoitsijat haluavat tässäkin työssä auttaa. Totta kai, tiedon keräysprosessien luominen voi alkuun olla haastavaa, mutta yhteistyöhalua on, ja pian monikaan ei tyydy enää vain lainmukaiseen minimiin vaan kunniahimo kasvaa”, Korhonen kertoo kokemuksistaan.

Urakoitsijat toimittavat Skarta Energylle mm. sosiaalisen ja ympäristövastuun tunnuslukuja, työtapaturma ja läheltä piti -tilanteet sekä vuosittaiset koosteet turvallisuushavainnoista. Hyvänä työkaluna on tähän asti toiminut maksuton Työturvallisuuskeskuksen tapaturmatutka.

Johdon sitoutuminen on onnistumisen edellytys

Johdon sitoutuminen ja ylipäätään vastuullisuuden kokonaisuuden ymmärtäminen vastuullisuusraportointiin on kaikkein tärkeintä työssä onnistumisessa. Tietoa on kerättävä vuositasolla kaikista organisaation toiminnoista.

”Meillä vastuullisuus on sisäänrakennettu läpi organisaation. Vastuullisuustiimi puhumattakaan yksittäisestä asiantuntijasta ei voisikaan kerätä dataa yksin. Raportoijan näkökulmasta on erittäin tärkeää, että kaikelle informaation ja lukujen keräämiselle nähdään arvo talon sisällä ja työn tekemiseen sekä prosessien luomiseen saadaan riittävästi aikaa”, Anna Korhonen painottaa.

GRESB-tuloksista on helppo tehdä suunnitelma kehityskohteista ja niiden priorisoinnista. Skarta Energyllä nyt saavutetuista hyvistä tuloksista myös muistetaan kiittää henkilöstöä heidän panoksestaan ja samalla innostetaan koko organisaatio mukaan tekemään havaintoja esimerkiksi erilaisilla turvallisuuskampanjoilla. Korhosen mukaan motivointia toiminnan jatkuvaan parantamiseen sekä työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin tähtäävien havaintojen tekemiseen voi lisätä myös aiheen kytkeminen henkilö- tai tiimikohtaiseen bonukseen. Vastuullisuus kuuluu kaikille.
Hyvään tasoon ei kuitenkaan kannata tuudittautua, vaan on jatkettava hyviä toimia ja varauduttava maailman muuttumiseen. Esimerkiksi kyberturvallisuuteen, riskienhallintaan ja tietoturvaan sekä muihin yllättäviin muutoksiin, kuten koettu koronapandemia, on opittava vieläkin paremmin varautumaan.

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) on maailmanlaajuinen ja riippumaton organisaatio, joka tarjoaa sijoittajille ja johtajille validoitua ESG-suorituskykydataa ja vertailuanalyysejä liiketoimintatiedon, toimialan sitoutumisen ja päätöksenteon parantamiseksi. GRESB on missiolähtöinen ja sijoittajavetoinen organisaatio, joka tarjoaa käytännöllistä ja läpinäkyvää ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan (ESG) liittyvää dataa rahoitusmarkkinoille.

Anna Korhonen, HSEQ Manager, Skarta Energy Oy