Helpommin sanottu kuin tehty. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Epävarmuus on pahinta. Lopussa kiitos seisoo.
Suomen Tuulivoimayhdistys on nyt Suomen uusiutuvat ry. Laajennuksen myötä toiminta kattaa maa- ja merituulivoiman lisäksi myös teollisen kokoluokan aurinkovoiman edunvalvonnan. Päätös laajentumisesta tehtiin yhdistyksen vuosikokouksessa tämän vuoden huhtikuussa, mutta muutosprosessi on ollut käynnissä kiivaana paljon kauemmin; hyvinkin vuosi ennen päätöstä oli jo tiedostettu, että on tehtävä valtavasti suunnittelutyötä, että kokous ylipäänsä voi päättää asiasta. Yhdistykselle toimialan laajentaminen tarkoitti sääntömuutosta mukaan lukien nimen muuttamisen: kaikki sellainen oli suunniteltava valmiiksi päätöksenteon pohjaksi. Oli valmisteltava muutosta, vaikka ei ollut vielä varmaa, tuleeko muutosta.
Muutos on näkynyt kaikkien yhdistyksen työntekijöiden pöydillä kuluneen vuoden. Kasvanut työmäärä konkretisoitui nopeammin kuin muutoksen myötä luvatut uudet kollegat. Viime syksynä moni asia oli vielä miettimättä ja linjaamatta. Epätietoisuus on kuluttavaa, vaikka tässä tapauksessa kyseessä olikin ennemmin huoli liian suuriksi kasvavista työkuormista kuin töiden loppumisesta.
Jäsenjärjestelmää rukattiin. Sääntömuutoksia muovailtiin. Mietittiin uusia tapahtumia. Todettiin, että etenkin viestinnän saralla on valtavasti yhteen linkittyviä asioita: yhtä asiaa ei voi muuttaa ennen toista ja se taas onkin riippuvainen kolmannesta. Kävi selväksi, että keskeneräisyyttä on siedettävä hyvän tovin ajan. Kaikki tämä kuitenkin lisäsi varmuutta ja hallinnan tunnetta – oli kartta polusta, jota ollaan kulkemassa. Luvatut lisäresurssit realisoituivat nimiksi, uusiksi kollegoiksi. Kasvanut varmuus ja tarkentuneet suunnitelmat ovat tukeneet muutoksesta innostumista. Nyt vanhat kalvopohjat näyttävät jo tosi vanhoilta ja uudesta onkin helppoa innostua aivan varauksettomasti!
Tiedätkö remontin, joka laajenee sitä tehtäessä? Siis että kun maalaat ovenkarmit, huutaa ovikin olevansa uuden maalin tarpeessa – ja sitten viereinen seinä ja sen myötä katto. Samantyyppinen ilmiö koettiin myös yhdistyksen verkkosivuston kanssa. Alun perin tarkoitus oli integroida aurinko osaksi nykyistä, vielä kohtuullisen tuoretta verkkosivustoa, mutta muutostyöstä saatu tarjous kuitenkin osoitti, että koko sivuston uusiminen oli vain rahtusen kalliimpaa kuin vanhan muokkaus. Vanhan muokkaaminen ei olisi johtanut optimaaliseen lopputulokseen ja kuitenkin sivusto olisi pitänyt uusia joidenkin vuosien päästä – joten ainut looginen ratkaisu vaikutti olevan koko sivuston rakentaminen uudelleen, vaikka samaan aikaan on menossa kaikki muukin brändin vaihtamiseen liittyvä työ. Näin tämä iso remonttityömaa paisui paisumistaan. Kuluneen vuoden aikana tehty kattava suunnittelutyö on kuitenkin hyvä kartta: vaikka polku on monessa kohtaa työläs kulkea, on selvää mihin ollaan menossa.
Tunnistan itselläni ja muilla yhdistyksessä pitkään töissä olleilla sitkeässä istuvan pienuuden identiteetin: pitkään tehtiin pienellä porukalla tiukasti tuulivoimaan keskittyen, toimiston siivouksesta lähtien itse tehden ja minimibudjetilla. Vaikka henkilöstö ei ole kasvanut kymmeniin tai satoihin, on nykyinen henkilöstö meidän näkökulmastamme kasvanut merkittävästi – onneksi. On upeaa, kun on entistä suurempi timanttinen porukka! Tuntuu, että työmäärä ei vuosien saatossa vähene tuulivoimassakaan, saati toimialan laajennuksen myötä. Edunvalvonnan agenda on laaja, ei vähiten hallitusohjelman lukuisten kirjausten vuoksi. Kurssi- ja tapahtuma-agendalle on jo lisätty aurinkovoimatapahtumia, mutta myös uusia tuulivoimaan liittyviä tapahtumia on tullut ja tulee myös ensi vuonna. Isommalla henkilöstöllä ehditään enemmän.
Miksi ei myös vetyä? Miksi ei kaikkea uusiutuvaa energiaa? Laajentumisen rajat olisi voinut piirtää monella tapaa. Säännöt kirjoitettiin ja nimi valittiin tarkoituksella siten, että ne ovat sallivia, vaikkakaan tässä hetkessä toiminnan laajentaminen entisestään ei ole suunnitelmissa. Monella tuotantomuodolla on jo omat vakiintuneet yhdistyksensä; teollisen kokoluokan aurinkovoima on tuotantomuotona uusi ja etsi kotiaan. Asiaa pohdittiin myös resurssien riittävyyden ja synergioiden näkökulmasta: aurinkovoimassa ja tuulivoimassa on elinkaaren joka vaiheessa paljon samankaltaisuutta. Esimerkiksi vetyhankkeet ovat kemianteollisuuden alaa – aivan toista toimialaa siis verrattuna tuulivoimaan ja aurinkovoimaan. Yhdistyksen tapa on tehdä asiat hyvin, ja hallitulla ja hyvin suunnitellulla kasvulla siitä ei tarvitse tinkiä.
Laajentumiseen liittyvää työtä on vielä paljon tekemättä ja paljon on opittavaa. Mutta silti nyt on helppoa sanoa: tuntuu hyvältä. Tuntuu hyvältä olla entistä laaja-alaisempi ja voimakkaampi suomalaisen energiakentän keskeisimmistä toimijoista. Nyt pitää vielä opetella sanomaan sujuvasti: ”Moi, olen Heidi Suomen uusiutuvista!”