Paikalliset alihankkijat ja kumppanit ovat avainasemassa ylivieskalaisen Semeconin toiminnassa. Jopa yrityksen omistuspohja perustuu paikallisiin yksityishenkilöihin, joilla on aikanaan ollut puhelinosake.
”Semeconin yksi omistajista on Arvo-sijoitusosuuskunta, joka on vanhan paikallisen puhelinosuuskunnan peruja. Puhelinosuuskunta myytiin aikoinaan Elisalle, mutta varojen jakamisen sijaan perustettiin Arvo-sijoitusosuuskunta. Semeconin hankekehitysvaiheen rahoittajana Arvon lisäksi taustalla toimii kestävään kasvuun erikoistunut sijoitus- ja asiantuntijayhtiö Korkia”, kertoo Semeconin toimitusjohtaja Olli Malkamäki.
Osapuolten keskinäinen roolitus menee siten, että Semecon suunnittelee ja kehittää, Korkia on tuonut markkinoille hankekehityksen rahoittamiseksi uusiutuvaan energiaan sijoittavan pääomasijoitusrahaston, jossa puolestaan Arvo toimii ankkurisijoittajana kolmen miljoonan euron sitoumuksellaan.
”Tällä toimintamallilla meillä on leveät hartiat alusta loppuun itsellämme. Veikkaisin, että systeemimme on taloudellisesti ainutlaatuinen eikä Suomen mittapuussa vastaavaa löydy”, Malkamäki aprikoi.
Tavoitteena kehittää tuulivoimaa Pohjois-Pohjanmaalle yli 200 megawatin edestä
”Meille yksi johtavista arvoista on korkea kotimaisuus- ja erityisesti paikallisuusaste. Eri alojen paikallisia yrityksiä työllistyy Semeconin hankkeista. Viimeisin esimerkki on Ylivieskan Vasaman hankkeen tuulimittausprojekti, jonne maston toimitti paikallinen Mastkraft. Hankimme hankekehitykseen liittyvissä tuotannoissa kaikki mitä vaan pystytään paikallisilta resursseilta tilitoimistoista ja yleisötilaisuuden painotuotteista lähtien. Uskomme, että paikallisella työllistävyydellä on positiivista vaikutusta tuulivoiman rakentamiseen ja toimintamallimme lisää myös yleistä hyväksyttävyyttä”, Malkamäki kertoo.
Semecon käyttää myös konsulttipalveluja omintakeisella prosessillaan. ”Meillä on hierarkisesti yksi pääkonsultti, joka käyttää useita eri palveluntuottajia luvitukseen sekä ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arviointiin”.
Malkamäen mukaan yrityksellä on tavoitteena luoda edellytykset usean tuulipuiston rakentamiselle ja yhteensä satojen miljoonien eurojen investoinneille alueelle. Tuulivoimaloiden rakennusvaiheet alkavat suunnitelmien mukaan vuonna 2023. Tällä hetkellä käynnissä ovat Kenkäkankaan, Vasaman, Peuranevan ja Malakakankaan hankkeet, jotka sijaitsevat Ylivieskassa, Siikalatvalla ja Sievissä, Pohjois-Pohjanmaan alueella. Lisäksi Semecon on kiinnostunut aurinko- ja tuulivoiman hybridihankkeista, joissa infraa voidaan hyöty käyttää keskenään kannattavalla tavalla.