Reetta Nurmo
Yritys: ABO Energy Oy
Työnimike: Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Valiokunta: Viestintävaliokunnan puheenjohtaja
Viestintävaliokunnan tehtävänä on tukea Suomen uusiutuvat ry:n viestintää ja tuoda jäsenistön ääni mukaan. Yhtä lailla viestintävaliokunta on linkki jäsenyritysten viestintään, jolloin sitä voidaan hyödyntää alan viestien eteenpäin viemiseen jäsenyritysten kautta.
Kerro itsestäsi ja urastasi tuuli- ja aurinkovoiman parissa
Aloitin ABO Energyllä viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajana helmikuussa 2023 ja jo kuukauden päästä istuin ensimmäisessä viestintävaliokunnan kokouksessa varajäsenen roolissa. Tuulivoimaviestintää olen ensimmäisen kerran urallani ollut tekemässä vuonna 2017, kun eräs alan toimija rantautui Suomeen. Konsulttina olen ollut myös muutama vuosi sitten järjestämässä ensimmäistä mediatilaisuutta teollisesta aurinkovoimasta Suomessa. Kuluneet vajaa pari vuotta ovatkin olleet sitten varsinainen syväsukellus suomalaiseen uusiutuvan energian alaan, sen sääntelyyn ja rooliin Suomen energiakentällä.
Mikä oli kimmokkeesi hakeutua Suomen uusiutuvien valiokuntatoimintaan mukaan?
Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajana minulle on kriittistä olla alati kartalla, missä ala menee ja mitkä asiat ovat pinnalle. Mukaan houkutteli myös helppo tapa törmäyttää omaa ajattelua mainioiden, muista yhtiöistä tulevien kollegojen kanssa sekä halu vaikuttaa alan kehitykseen ja maineeseen. Tällä alalla maine kun on yhteinen.
Oliko sinulla aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta toiminnasta?
Jos muut harrastivat lapsena joukkuelajeja ja soittamista, minä harrastin järjestötoimintaa. Paras koulu edunvalvontaan oli Suomen Lukiolaisten Liitto, jossa toimin aktiivisesti koko lukioajan ja vähän päälle. Olen pyörinyt puoluepolitiikan laitamilla koko aikuisikäni osittain omasta halusta ja osittain puolipakosta ystäväpiirin kautta. Konsulttina olen tehnyt vaikuttamista viestinnän keinoin kymmenille järjestöille ja yrityksille vuosien aikana. Nykyisessä tehtävässä on rauhoittavaa keskittyä yhteen toimialaan, josta kuitenkin riittää opittavaa vielä vuosiksi eteenpäin ja jonka merkitys yhteiskunnassa on kriittinen monella tavalla.
Miten valiokuntatyö on kehittynyt tai mihin suuntaan aiot kehittää toimintaa sinun puheenjohtajakaudellasi?
Viime vuosi oli meillä viestintävaliokunnassa etsikkoaikaa. Kiitos tämän prosessin ja valmistuvan Suomen uusiutuvien uuden strategian, tällä hetkellä työmme painopisteet tulevalle kaudelle näyttävät hyvin selkeiltä: tehtävämme on lähteä jalkauttamaan uutta strategiaa viestinnän keinoin. Käytännössä tuomme jäsenistön äänen ja näkemyksen järjestön viestintästrategiaan ja sen jälkeen viestintäsuunnitelmaan. Haluan tuoda mukaan myös parhaiden oppien ja innostavimpien esimerkkien jakamista, että voimme alana menestyä entistä paremmin.
Mitä asioita olette viimeksi käsitelleet?
Ensimmäisessä kokouksessa tärkein asia oli oppia tuntemaan toinen toistamme, koska valiokunnan jäsenistö vaihtui suurelta osin. Saimme lyhyen katsauksen Suomen uusiutuvien strategiaan ja sovimme, että ehdotamme hallitukselle edellä mainittuja tehtäviä tälle toimikaudelle. Keskustelimme jonkin verran myös työskentelytavoista. Pilotoimme viime kaudella yhteistyöskentelyä vastuullisuustyöryhmän kanssa työpajamenetelmällä. Haluaisimme jatkaa tällaista työtapaa ja ristiinpölyttämistä muiden valiokuntien ja työryhmien kanssa jatkossakin.
Millaisia yhteistyökuvioita valiokuntanne on rakentanut vuosien aikana?
Innostavimpia esimerkkejä menneeltä kahdelta kaudelta itselleni ovat olleet edellä mainittu yhteinen työpaja vastuullisuustyöryhmän kanssa ja ennen eduskuntavaaleja toteutettu alan yhteinen kannanotto Maaseudun Tulevaisuuden kannessa. Viime vuonna toteutettu Päivä tuulipuistossa -tempaus oli mielestäni myös yhteinen onnistuminen alan toimijoilta. Nyt haluaisin tiivistää yhteistyötä hallituksen ja muiden valiokuntien osalta ja tunnistaa entistä paremmin paikat, joissa viestintävaliokunta voisi edistää yhteisiä tavoitteita.
Mitkä ovat omat toiveesi valiokunnan toiminnassa?
Kohti strategisempaa ja virtaviivaisempaa tekemistä, konkreettisia tuloksia.
Mitkä ovat tärkeimmät lainsäädännölliset muutokset, joita toivot näkeväsi uusiutuvan energian alalla?
Omat toiveeni kohdistuvat ennen kaikkea yhtenäisiin ja jaettuihin toimintatapoihin sekä tulkintoihin. Pidän vaarallisena nyt valloillaan olevaa kehitystä, joissa yksittäiset virkahenkilöt soveltavat yhteisiä sääntöjä poiketen totutusta tai yksittäisten tutkijoiden näkemyksistä tulee totuus ilman varmennettua tutkimuspohjaa – tyypillisesti meille alan toimijoille epäedulliseen suuntaan. Valttimme maana kansainvälisessä investointiympäristössä on ollut hyvät ja selkeät pelisäännöt, joihin viranomaiset ja yrityssektori ovat sitoutuneet. Sitä ei ole varaa menettää.
Mitä haluaisit kertoa valiokuntatoiminnasta kiinnostuneille?
Ei ole toista yhtä oivallista tapaa lähteä luomaan uusia tuttavuussuhteita alan sisällä kuin valiokuntatyöskentely.