Viime aikoina kotimaan mediassa on esiintynyt näkemyksiä, joiden mukaan uusiutuvan energian hankekehityksessä ei huomioitaisi riittävästi luontoarvoja ja että hankkeita edistettäisiin ilman aiheeseen liittyvää valvontaa tai ohjausta. Todellisuudessa uusiutuvan energian hankkeiden suunnitteluun sisältyvät infrarakentamisen perusteellisimpiin kuuluvat selvitykset hankkeiden vaikutuksista.
Tuulivoiman kyseenalaistaminen ei sinänsä ole mikään uusi juttu. Näin on tehty lukuisilla eri kulmilla ja suunnilleen koko maatuulivoiman olemassaolon ajan. Tähän voi erityisellä ylpeydellä todeta, että etujärjestömme (entinen Suomen Tuulivoimayhdistys, nykyinen Suomen Uusiutuvat) johdolla ala on aina ansiokkaasti kumonnut vääriä käsityksiä – ei kuten metsästä huutaen, vaan asiallisesti tieteellisten selvitysten tai erilaisten tutkimusten kautta. Jäsenyritykset saavat juuri sitä tukea, jota kukin kulloinkin tarvitsee. On kuitenkin huomioitava, että tutkimuksia ei tuoteta viikonlopussa, vaan niiden valmistumiseen kuluu aikaa tyypillisesti kuukausia, usein lähes vuosi ja joskus jopa vuosia.
Median rooli ja julkinen keskustelu
Tämän hetken mediakeskustelu ei johdu kuitenkaan nähdäkseni tutkimusten ja selvitysten puuttumisesta, vaan yhtenä syynä näen alan syvällisemmän journalistisen tarkastelun vähäisyyden sekä yleisen asioihin perehtymättömyyden. Joissain tapauksissa voi myös olla kyse siitä, että tuulivoiman herättämät voimakkaat tunteet tekevät siitä houkuttelevan aiheen klikkiotsikointiin ja -uutisointiin.
YVA-prosessi varmistaa ympäristövaikutusten arvioinnin
Yksi hankekehityksen kulmakivistä on ympäristövaikutusten arviointiprosessi, joka tunnetaan tuttavallisemmin YVA:na. Samainen prosessi ei koske vain uusiutuvaa energiaa, vaan kaikkia sellaisia hankkeita, joilla voi olla merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Tasapuoliseen journalismiin kuuluisi myös uutisoida YVA:an liittyvät osa-alueet ja niiden tärkeät sisällöt. Välke, ääni, vaikutukset muun muassa luontoon, ihmisiin, ympäristöön, Natura-alueisiin ja erityisesti myös yhteisvaikutukset muiden alueen hankkeiden kanssa kuuluvat oleellisesti hankkeiden YVA:an. Jos selvitys ei ole tehty kunnolla, ympäristön vaikutusarvioinnin laatua tarkkaileva yhteysviranomainen ei hyväksy YVA:a, vaan sitä pitää siinä tapauksessa täydentää. Ilman hyväksyttyä YVA:a ei hankkeita voi rakentaa.
Proaktiivinen tiedonjako on avainasemassa
Alamme tärkeä tehtävä on siis olla proaktiivisia ja jakaa oikeaa tietoa – myös medialle. Suomen Uusiutuvien henkilöstö tapaa työkseen päivittäin päättäjiä sekä vaikuttajia yhteisillä asioillamme, ja he hoitavat omaa osuuttaan tietämyksen jakamisessa omien resurssiensa rajoissa. Jäsenistöstä erityisesti hankekehitysyhtiöt ovat tekemisissä suurten ihmisjoukkojen kanssa ja monessa kunnassa, sillä monilla, jollei kaikilla, hankekehittäjillä on YVA tai todennäköisesti monta YVA:a käynnissä. Tuon arviointiprosessin aikana on monia lakisääteisiä sekä muita avoimia infotilaisuuksia, joihin meidän jäsenyritysten tulisi parhaamme mukaan houkutella myös paikallista mediaa. Ympäristöteemat ovat paljon pinnalla, joten aiheen ajankohtaisuus houkuttaa. Tunnemmeko omien hankealueidemme mediat? Olemmeko muistaneet kutsua heidät kylään jo rakennettuihin puistoihin tai tilaisuuksiin kuulemaan hankkeista?
Tuodaan esiin alan vastuullisuus
Teemme paljon luontotyötä, mutta emme aina muista kertoa siitä. Kerrotaan siis, kuinka hankekehityksessä oikeasti otetaan huomioon ympäristö ja luonto, ja ennaltaehkäistään paljon luontovaikutuksia. Olemme tarkkaan reguloitu ala, joka toimii energia-alan vastuullisuuden suunnannäyttäjänä ja hoitaa hienosti vastuitaan luontoa kohtaan hankekehityksen ja rakentamisen eri vaiheissa. Tätä ansiokasta työtä ei pidä piilottaa, vaan tuoda se ylpeydellä esille samalla, kun työmme lopputulokset mahdollistavat Suomen vihreän siirtymän.
Julkaistu Uusiutuvat lehden 01-2025 numerossa